Zijn medicijnen wel zo gezond?

Door: Angélique Seerden – Coach & Natuurgeneeskundig therapeut

Als de dokter medicijnen voorschrijft, neem je meestal aan dat het veilig is. Maar is dat wel zo? Wetenschappelijke studies tonen aan dat medicijnen, naast de gebruikelijke bijwerkingen, ook kunnen leiden tot ernstige tekorten aan belangrijke voedingstoffen voor je lichaam.

De bijsluiter van een medicijn vermeld de bijwerkingen maar niet de tekorten aan vitaminen en mineralen die kunnen ontstaan. Die tekorten kunnen op hun beurt weer leiden tot klachten die je niet meteen linkt aan de kwaal waarvoor je het medicijn krijgt.

Maagzuurremmers
Onlangs las ik een artikel , uit 2017, waarin gemeld werd dat er wetenschappelijke studies zijn gedaan naar het verband tussen (langdurig) gebruik van maagzuurremmers en dementie en beroertes. De kans dat je  dementie en/of Alzheimer krijgt bij gebruik van deze medicatie wordt vergroot met 30 tot 40% en de kans op een beroerte 20%.  Inmiddels is er een nieuwe studie die, naast dementie,  ook melding maakt van verhoogd risico op infecties, hartklachten, nierklachten en botontkalking. En dat terwijl deze zgn. protonpompremmers (PPI’s) de meest voorgeschreven medicijngroep is in de wereld.

In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig mensen die dit medicijn al heel lang slikken omdat “de dokter het heeft voorgeschreven”. Het herhaalrecept wordt vaak jarenlang uitgeschreven zonder controle of de klacht nog wel bestaat.

Aanvullen?
Behalve maagzuurremmers zijn er legio medicijnen waarvan bekend is welke tekorten ze kunnen veroorzaken. Het is echter geen kwestie van even googelen en supplementen kopen. Medicijnen, supplementen en voeding kunnen interacties hebben die niet gewenst zijn. De kwaal kan verergeren of de medicijnen werken ineens slechter of juist beter waardoor je een overschot kunt krijgen. Dus ga niet zelf aan de slag maar laat je goed informeren door een therapeut. Helaas kan je er meestal niet voor terecht bij een reguliere huisarts omdat deze minder bekend is met deze materie.  Een therapeut is opgeleid in deze materie en op de hoogte van de wisselwerking tussen specifieke supplementen, voeding en medicatie. Op basis van het medicijn, jouw klacht(en) en mogelijke tekorten kan er een advies op maat gegeven worden.

Lezing
Omdat het mij niet lekker zit dat dit soort informatie maar mondjes maat naar buiten komt ben ik in de materie gedoken. Er is aan studies, onderzoeken en publicaties behoorlijk wat te vinden. Het was een kwestie van de bevindingen helder op een rij zetten en de feiten en de fabels van elkaar scheiden. Dat heeft geresulteerd in een praktische lezing over dit thema.

De lezing “Zijn medicijnen wel zo gezond?” is bedoeld om bewustwording te creëren over de effecten van medicatie op de algehele gezondheid. Als medicatie de kwaal aanpakt maar dit ten koste gaat van andere processen in het lichaam is het zaak om te weten wat je kan doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Slik jij medicijnen en/of wil je meer weten?
Meld je aan voor de lezing of maak direct een afspraak bij GezondheidsOplossingen.nl
Aanmelden of een afspraak maken
Bellen kan ook, 06 51 327 388 Angélique Seerden of stuur een mailtje aan info@gezondheidsoplossingen.nl

Kijk op de site https://gezondheidsoplossingen.nl/agenda/ voor de exacte datums en tijden.

Elke eerste woensdag van de maand is er een (gratis) spreekuur (20 minuten p.p.) voor mensen die liever eerst kennis willen maken.