Er zijn veel verschillende mode-termen die gebruikt worden als het over gezondheid gaat. Sommige zijn minder en andere zijn wel de moeite waard om aandacht aan te schenken. Een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling staat en de moeite waard is om bij stil te staan, zijn de zgn. elektromagnetische velden (EMV).

EMV zijn onzichtbare gebieden van energie. Straling waar we elke dag aan worden blootgesteld. Sommige EMV ‘s komen van nature voor (bijvoorbeeld het aardmagnetisch veld). Maar degene waar we ons de meeste zorgen om moeten maken zijn de door de mens gemaakte bronnen van EMV zoals hoogspanningsmasten, huishoudelijk apparaten, mobiele telefoons, wifi, etc. etc.

Er zijn twee soorten van EMV de zgn. non-ioniserende en de ioniserende straling. Ioniserende straling wordt geproduceerd door ultraviolet licht, röntgenstraling en gamma straling. Deze zijn midden- tot hoogfrequente stralingsbronnen waarvan al enige tijd bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid zoals beschadiging van het DNA. Waar men tot voor kort nog dacht dat de non-ioniserende straling geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid, komt men steeds meer tot de conclusie dat dit niet correct is. De lage tot middenfrequenties kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor ons lichaam. Klik op deze Engelstalige link voor meer info.

Onze huizen en kantoren zitten vol met apparaten die continue zorgen voor EMV. En wat te denken van onze mobiele telefoons of draadloze koptelefoons die we dicht bij onze hersenen houden. De EMV van deze non-ioniserende bronnen worden inmiddels onderzocht op de mogelijke correlatie met een breed scala aan ziektes zoals kinderleukemie, hersentumoren, miskramen, gen-mutaties, auto-immuunziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, cardiovasculaire en neurologische aandoeningen.

In het Bio Initiative Report, een internationale studie over EMV, wordt vermeld dat er een redelijk kans is dat langdurig blootgesteld worden aan dit soort straling een risico vormt voor onze gezondheid. EMV kan ons circadiaans ritme verstoren waarmee de slaapkwaliteit wordt verstoord. Slaapgebrek kan een domino effect aan kwalen veroorzaken, van depressie tot overgewicht.

Wat kan je kan doen om zo min mogelijk met EMV in aanraking te komen, want het is tenslotte overal om ons heen? We kunnen niet meer zonder de meeste apparaten die de straling produceren. Een paar tips:

  1. Zet de wifi ’s nachts uit.
  2. Zet je mobiele telefoon en je Ipad in de vliegtuig mode. Leg het apparaat niet op je nachtkastje of dicht bij je hoofd.Kinderen of volwassenen met metalen beugels en/of plaatjes zijn extra gevoelig omdat het metaal in de mond als een antenne werkt.
  3. Gebruik speciale hoesjes voor je mobiele telefoon en Ipad, laptops etc.
  4. Zoek bronnen op met negatieve ionen. Ga naar buiten, maak een bos- of strandwandeling, vooral net na een onweersbui.
  5. Doe een “digitale detox”. Het beste wat je kan doen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan EMV is alle elektronische apparaten zoveel als mogelijk uit te schakelen. Maak weer verbinding met je familie en vrienden als je aan tafel zit, maak tijd voor een goed gesprek of doe een bordspel.

We ontkomen niet meer aan de EMV straling omdat het zo veelvuldig om ons heen is, maar alle beetjes helpen om jezelf en je dierbaren te beschermen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen.

Vertaling van een nieuwsbrief van Mark Hyman MD www.brokenbrain.com sept,2018