Het hooikoorts seizoen is weer begonnen. De eerste mensen melden zich weer bij ons in de praktijk voor een behandeling. De meeste zijn nieuwe cliënten en enkele komen voor een onderhoudsdosis om de allergische reacties voor te zijn. Maar wat is hooikoorts nou eigenlijk en wat kan je er aan doen?
HOOIKOORTS
Rond 1900 is hooikoorts erkend. Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken, de naam komt van de tijd waarin destijds de klachten voorkwamen: het hooiseizoen.
De klachtenperiode loopt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen. Dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, meestal op warme, winderige dagen. Hooikoorts wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen, of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Planten die door insecten bestoven worden, hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid. Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals huisstofmijt allergie. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem dat in dit geval reageert op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders.
KRUISALLERGIE
Naast het hebben van hooikoorts kan je ook een combinatie van meerdere allergieën hebben. Er is dan sprake van een zgn. kruisallergie. Dit is als iemand allergisch geworden is voor een stof (primaire allergie) en vervolgens allergisch reageert op een andere stof met een vergelijkbaar allergie-veroorzakende deeltje (allergeen). De kruisallergie ontstaat dus doordat het allergeen in de tweede stof qua vorm lijkt op het allergeen in de eerste stof. Een van de meest voorkomende kruisallergieën is die tussen berkenpollen en voedingsmiddelen. Daardoor ontstaat er naast hooikoorts een voedselallergie. Het allergeen in het berk-stuifmeel lijkt op tal van allergenen in voedingsmiddelen, zodat een kruisallergie kan ontstaan met onder andere zeer veel soorten fruit. De benaming voor deze specifieke vorm van kruisallergie is para-berk syndroom.
AFWEERSYSTEEM
Een belangrijke speler bij allergieën en dus ook bij hooikoorts is het afweersysteem of het immuunsysteem. Hoe komt het nou dat dit zo heftige gaat reageren op redelijk onschuldige stoffen als stuifmeel? Het antwoord ligt dan vaak in een verstoorde darmfunctie. Door ongezonde voeding, stress, te weinig water drinken en te weinig lichaamsbeweging, gebruik van medicatie kan de werking flink verstoord worden. Het lichaam is dan minder goed in staat om de juiste stoffen op te nemen uit de voeding en het kan afvalstoffen niet op de juiste manier kwijt. Naast ontgiften is het dan belangrijk om de darmflora weer op orde te brengen. Het immuunsysteem is een zeer ingenieus samenspel van reacties in het menselijk lichaam. Teveel om even in een notendop uit te leggen. Veel belangrijker is om te weten wat kan doen om je immuunsysteem te ondersteunen zodat je lichaam weer optimaal kan gaan functioneren.
Kom voor een hooikoorts/allergie consult naar Gezondheidsoplossingen en we brengen m.b.v. een scan in beeld waar de mogelijke oorzaak ligt van jouw allergie. Daarnaast stellen we samen met jou een plan op om jouw allergie aan te pakken. Klik hier om een afspraak te maken